SUNDHED:
Har du også en masse overvejelser om sundhed? Grove facts og personlige holdninger:
• Hvor går grænsen mellem hvad der er sundt og hvad der er “for” sundt?
• Hvem bestemmer hvad sundhed er for dig og hvem bestemmer over din krop?
• Hvornår er det en sport og hvornår er det en spiseforstyrrelse?
• Hvad ér en spiseforstyrrelse? Dette indlæg er første del omhandlende ovenstående overvejelser og spørgsmål om sundhed
Først skal det siges, at de to fag og undervisere jeg nævner herunder, kun er to ud af alle de super dygtige undervisere og spændende fag jeg har haft gennem min universitetsuddannelse.
Jeg har altid været meget nysgerrig på lige præcis denne side af “sundheds-synet”
– I dag lever vi i et samfund hvor sundhed for de fleste er, at se tynd og stærk ud – her skal du lige genlæse ordet ‘SE’, da de fleste personer vil gøre næsten alt for at fremstå/SE ud på en bestemt måde – samfundet har skabt det ideelle billede af den “perfekte” KROP. Det vil sige at du kan melde dig på alverdens bootcamps mv. som ofte, alle, vil hjælpe dig til at SE sådan her ud – samfundet har fået dig til at tro at det er sådan DU skal se ud for at være “rigtig” ellers må der jo være noget galt med dig?
I faget “kropskultur” på min kandidat-del (på AU) havde vi en dygtig underviser, der virkelig har udvidet min nysgerrighed på dette område – vi diskuterede blandt andet “matter out of place”, hvor pointen var, at jord i en potteplante er helt rigtigt og meget nyttigt, givende mv., når det er i potteplanten med eksempelvis en blomst, men går den i stykker og jord falder ud på gulvtæppet, er det lige pludseligt forkert, grimt, beskidt og andet – dette budskab kan diskuteres i mange retninger.
– Vi er alle forskellige og passer ind et eller andet sted, men ender vi det forkerte sted i den forkerte sammenhæng, er vi pludselig forkerte. “i Kina spiser de hunde”, altså er det okay at spise hunde i Kina, og helt normalt, men gør du det herhjemme i Danmark er det pludselig forkert og unormalt. Sådan er det også med SUNDHED – og det ændrer sig hele tiden, kropsbilledet ændrer sig og DU ændrer dig. Derfor er det vigtigt at finde dig selv, hvad er rigtigt for dig, og hvordan fungerer det bedst for dig?
De Livsstils-forløb jeg kører er derfor mere en form for “uddannelse” i dig selv – og ikke en hjælp til at lære at leve som alle andre og som samfundet mener er det rigtige – forløbet er sat sammen på baggrund af hovedsageligt DIG og så med udgangspunkt i min lange sundhedsfaglige baggrund.
“Hvem ejer din krop?” det var det første spørgsmål jeg blev stillet i faget “kropskultur” – Vildt spændende og også utroligt at vi ikke alle havde samme svar – mit svar var “det gør jeg selv”, men – for at få hjulene til at køre rundt må vi arbejde for samfundet og for at kunne arbejde for samfundet skal vi uddanne os til det der er brug for i samfundet, og for at uddanne os til det, bør vi passe ind de rigtige steder og se rigtig ud.. men.. så er vi tilbage ved det øverste spørgsmål – er det så samfundet der ejer din krop?
Det er hvert fald en vigtig pointe og vigtigt at have sig selv med i kapløbet om at nå til tops.
Hvem bestemmer når du er syg og når du er rask? Denne diskussion vil jeg ikke fortsætte i dette indlæg, men hvis I finder det interessant vil jeg gerne tage den i et andet.
Vi havde mange spændende fag og, et andet der passede ‘spot on’ sammen med “kropskultur” var “krop, medicin og sundhed”. Her havde vi endnu en dygtig underviser, der fik mig til at koble alle de her faglige ting med hverdagen – hvordan vi ser ud afspejler ikke nødvendigvis hvor sunde vi er – vi er ikke alle født med den samme genetik, og det skal vi altså acceptere.
For ikke så længe siden var det meget moderne, at alle skulle kunne løbe et halvt eller helt marathon, hvilket ikke giver nogen logisk mening at vi ALLE skal kunne, da vores kroppe ikke alle egner sig til at kunne dette – i dag skal vi alle træne CrossFit og ligne hinanden (ALTSÅ MÆND OG KVINDER). Der er også flere i dag, der ikke kan få børn. Er det fordi vi kvinder træner som mænd og derved udskiller flere maskuline/mandelige køns-hormoner? For at kunne blive gravide skal vi have noget fedt på kroppen og en masse kvindelige (fedt) hormoner – dem får vi altså ikke af at træne som mænd og kunne det samme som mænd, på den front. Men er det i virkeligheden også der vi er ved at bevæge os hen?
– I bogen “Fagre nye verden” (fremtidsbog) bliver det beskrevet at det er “unormalt” selv at føde sine egne børn – bliver det også det engang i fremtiden?
Fortsættelse følger i “grove facts og personlige holdninger 2”